Buğday tohumu yağı
Buğday kepeği yağı, adından da anlaşılacağı gibi buğdayın filizlerinden elde edilir. Buğday, Poaceae familyasından 0,5 ila 1 metre yüksekliğinde bir ot türüdür ve kökeni doğuya dayanmaktadır. En eski tahıl türlerinden biridir. Farklı yetiştirme yöntemleri sayesinde tüm kıtalarda yetiştirilebilir. Tipik yetiştirme ülkeleri arasında Çin, ABD, Hindistan, Kanada, Fransa, Türkiye ve Almanya bulunmaktadır. Buğdayın yağ içeriği oldukça düşüktür; buğday filizlerinin yağ içeriği %8 ile %12 arasında değişmektedir.
Filizler, buğday unu elde edilirken yan ürün olarak ortaya çıkar veya buğday hasat edilip filizlenmeye bırakılır. Filizler daha sonra bir yağ presi ile sıkılır. Buğday kepeği yağı hem yaz buğdayından hem de kış buğdayından elde edilebilir.
Yağ, yüksek oranda doymamış yağ asitleri ve E vitamini içerir.
Kullanım:
Kosmetik:
* Cilt bakımı
* Kilo düzenleyici etki
* Cilt yağı ve sabun üretimi
Gıda:
* Soğuk mutfak için yağ
Botanik adı: Triticum aestivum
CAS: 841012-44-2, 68917-73-7
EINECS: 281-689-7
Renk: koyu kırmızımsı sarı
Koku: karakteristik tahıl kokusu
INCI: Triticum vulgare germ oil
Saklama: serin, kuru, ışık geçirmeyen kapalı kaplarda saklayın.